Atelier

KIKO

English 

De kunstenaar werkend in atelier KIKO is Kitty Korver. Ze werd geboren in 1969 in De Bilt, Nederland, en is sinds 2005 woonachtig in Nagele (provincie Flevoland). Haar opleiding in de kunst bestaat o.a. uit een verblijf op de Vrije Academie in Den Haag.

Kitty Korver maakt sinds 2010 viltschalen (met vaak houten steun- en ophangsysteem, tevens "standring"). Haar viltobjecten vallen op door hun vaak grafische karakter. Hiervoor heeft ze een periode keramiek gemaakt en daarmee in heel Nederland in galeries geëxposeerd. Een strakke vormgeving en onconventionele werkwijzen verbinden de twee disciplines en periodes. Lag het accent bij de keramiek vaak op ratio en toegepaste vormgeving, komt nu in de textiel ook het gevoelsleven aan bod. Haar werk is inmiddels in diverse europese landen te zien geweest en gepubliceerd in boeken, tijdschriften en catalogi. Haar werk werd geselecteerd voor de internationale, reizende viltexpositie “In Bewegung” (2013-2015).


Een nieuw hoofdstuk werd aangesneden met de expositie "Sculptural Felt International, we felt like crossing borders…" waarvan zij initiator is en de functie van curator en organisator (dat laatste samen met haar man Leo Visscher) vervulde. "Een internationale reizende 3D vilttentoonstelling, waarin de werken niet alleen de landsgrenzen overschrijden, maar ook de technische grenzen van de traditionele manier van vilten door de combinatie met andere technieken, vormen en materialen. De expositie is gestart in Museum Nagele op 7 sept.2014 en loopt door tot eind 2015 en doet gedurende die tijd achtereenvolgens na Museum Nagele, Museum de Kantfabriek (Horst, noord-Limburg) twee galeriën in Australië aan."

Kitty Korver met viltschaal

Kitty Korver met een van haar viltobjecten.

Gemeenschappelijke kenmerken van de viltobjecten:

-Het thema "kwetsbaarheid en kracht" is op veel werk van toepassing.

-De schaalvorm geeft bescherming en geborgenheid aan deze vaak gevoelige inhoud. Het vilt geeft het zachtheid en warmte. De vormgeving van de inhoud van de schaal daarentegen is bijna altijd zeer (wils-)krachtig.

-Het vaak grafische en esthetische karakter.

-Ongebruikelijke technieken in vilt zoals reliefgesneden afbeeldingen, zorgvuldig gerangschikte wolpluizen, de door mallen verkregen strakke schaalvorm.

-De verstevigde viltschaal, gemaakt van massief, zelfgemaakt vilt, met houten spanten zichtbaar erachter als uitgangspunt.

Ze is lid van BEEKk, Steekplus en Viltkontact, en eerder van de Nederlandse Vakgroep Keramisten, GSA en Genootschap Kunstliefde

 

Tussen 2001 en 2008 hield zij zich bezig met het ontwerpen en maken van keramiek. Als meest eervolle wapenfeit uit haar keramiekverleden is het winnen van de NVK-prijs 2007 met haar "mini-safe".