Ideeen achter werk

 

“Steekje Los?, een ode aan de afwijkende geest”

Vilten wandobject, augustus 2012.

Materiaal:vilt, zwarte satijnlinten, koord en draad, 2 parelknoopjes . Achterzijde : houten ribben o.a. om ‘m aan op te hangen. Doorsnede: 40cm.

 

Dit conceptuele werk past in mijn vaak gebruikte thematiek : de combinatie van kwetsbaarheid en kracht. Dit werk beeldt hersenen uit met in het midden een los of vast steekje , benadrukt door een parel.

Aanleiding

In dit geval was de aanleiding om dit te maken de bezwering van de angst dat mijn handicap ( spierverslappingen bij teveel prikkels voor mijn hersenen ) wordt verward met het feit dat ik een “steekje los” zou hebben, hetgeen mensen met een handicap wel vaker overkomt. Ik heb echter vooral hoogsensitieve hersenen en dat is een bron van zowel kwetsbaarheid als kracht.

Idee

Verder spreekt mij het idee aan dat mensen toch op zijn leukst en inspirerendst zijn in hun afwijkingen van het gewone, in hun eigenaardigheid. Zijn dat niet de parels in onze geest?

Taalverbinding

Afgezien van de letterlijk genomen parel vond ik het ook aardig om een taalverbinding te maken tussen de thematiek van het werk ( steekjes los, evt. steekjes laten vallen) en de hier door mij gebruikte techniek die zo kenmerkend is voor werken met textiel: ( rijg-)Steken.

Fysieke aktie en personalisatie-mogelijkheid

Tot slot kun je met dit werk het idee erachter zelf fysiek uitvoeren en zelfs personaliseren.( zie daarvoor “ gebruiksaanwijzing”)

Gebruiksaanwijzing en personaliseren

Het steekje los in het midden kan je zelf door middel van het lintje met de parel eronder vasttrekken! En door aan de middenparel te trekken kun je het ook weer een stukje lostrekken, als je dat wilt.

Het leuke van het werk is dat het de nieuwe eigenaar de mogelijkheid geeft om het werk te personaliseren. Je kunt ( met beleid) de andere linten en draden wat lostrekken en zo bepalen waar volgens jou je eigen steekje los zich bevindt. Weer vasttrekken kan ook door te trekken aan de draden aan de achterkant. Dan zitten de lussen weer aan de achterkant.

steekje lossteekje los

Steekjes los aan de voorzijde en………lussen aan de achterzijde. 

home